Lieneeköhän mukavampaa tapaa viettää iltaa ystävien kanssa kuin pieni lautapelailu? Uskoakseni ei ole. Onneksi ystäväpiiristämme löytyy runsaasti lautapelien ystäviä, joten pääsemme miellyttävän usein istahtamaan lautapelipöydän ääreen. Kun pohtii seuraavaa pelattavaa korttia tai pelinappulan tulevia liikkeitä, mieli rentoutuu ja lihasjännitykset kaikkoavat.
Olen koonnut alle seitsemän suosikkiani oman lautapelihyllymme kokoelmasta. Listauksen kriteereinä olen itsekkäästi pitänyt lähinnä sitä, kuinka hyvin itse viihdyn kyseisen pelin seurassa. Lisäksi olen karsinut joukosta sellaisia pelejä, joita emme ole vielä ehtineet pelata kuin muutaman kerran. Tämän vuoksi tuorein pelihankintamme eli Arnak – Kadonneet rauniot ei esiinny tällä listalla, vaikka peli vaikuttaakin parin pelikerran jälkeen varsin erinomaiselta.
Kunkin pelisepostuksen perässä on sulkeiden sisällä BoardGameGeekin arvosana kyseiselle pelille helmikuun 2025 lukemien mukaan. Olen vaihtanut desimaalierottimeksi pisteen tilalle pilkun, sillä emmehän ole sentään yhdysvaltalaisia.
7. Cartographers (2019)
Cartographers on kerrassaan mainio peli otettavaksi mukaan matkalle tai vaikkapa hammaslääkärin odotusaulaan. Pelilaatikko on nimittäin vain neljän paahtoleivän kokoinen. Tässä piirtelypelissä pelaajat yrittävät mahduttaa omalle ruudukolleen erilaisia korttien määräämiä kuvioita ja niiden yhdistelmiä. Välillä ruutupaperi päätyy vierustoverille, joka töhrii paperiin kaikenlaisia harmia aiheuttavia kuvioita. Niin kutsuttua interaktiota siis löytyy. Lisäksi Cartographers tarjoaa kuvataiteellisesti lahjakkaille mahdollisuuden esitellä kykyjään. (7,6)
6. Bohnanza (1997)
Uwe Rosenbergin klassikko vuodelta 1997 on tämän listauksen vanhin peli. Bohnanzassa eli tuttavallisemmin papupelissä jokaisella pelaajalla on kädessään joukko papukortteja, joita pyritään istuttamaan maahan. Pelin jippo on se, ettei korttien järjestystä saa muuttaa vaan kortit täytyy pelata niin kuin kohtalo tai jakaja on ne asetellut. Välillä kanssapelaajien kesken käydään pientä kauppaa, mikä vaatii sydänlihaksen kylmettämistä ja teräksisiä hermoja. Peli toimii mainiosti sekä kahdella pelaajalla että isommalla revohkalla. Lisäksi pelilaatikko on vain noin viiden paahtoleivän kokoinen, joten tämänkin voi helposti pakata matkalle mukaan. (7,1)
5. Sushi Go Party! (2016)
Tiesitkö, ettei sushia saisi kastaa soijakastikkeeseen riisipuoli edellä? Tässä pelissä moisista käytössäännöistä ei tarvitse murehtia, mutta kaikenlaista pähkimistä peli kyllä aiheuttaa. Party-peli on ikään kuin laajennettu versio alkuperäisestä pelistä, joka on mainiota viihdettä sekin. Peli on niin kutsuttu kortinvärväyspeli. Jokainen pelaa kädestään vuorollaan yhden kortin pöytään ja ojentaa käsikortit naapurilleen. Korteista muodostuu erilaisia yhdistelmiä, jotka pisteytetään kierroksen lopuksi. Tämä on mainiota viihdettä, ja kokemattomampikin pelaaja oppii pelin säännöt hetkessä. (7,4)
4. Wingspan (2019)
Lintu- ja munimispeli Wingspan lienee tämän listauksen raskain peli. Kovin raskas se ei kuitenkaan ole, sillä en itse ole hyperraskaiden pelien ystävä. Yksi peli kestää kuitenkin pelaajaporukallamme noin puolitoista tuntia, joten mistään pikaisesta rykäyksestä tässä ei ole kyse. Wingspanissä pelaajat keräävät lintukortteja, joita asetellaan omalle pelilaudalle erilaisiin asumisympäristöihin. Välillä linnut pyöräyttävät munia ja toisinaan syövät madon tai pari rottaa. Pelaaja saa suurta tyydytystä, kun oman pelilaudan moottori alkaa tuottaa kaikenlaisia jänniä efektejä. Peli onkin ollut pelaavan kansanosan keskuudessa sangen suosittu, ja pelille on ilmestynyt jokunenkin lisäosa. Lisäksi samaa teemaa noudatellen on julkaistu lohikäärmepeli Wyrmspan ja kalapeli Finspan. (8,0)
3. Carcassonne (2000)
Carcassonne on klassikkojen klassikko, joka lienee houkutellut monta varomatonta lautapeliharrastuksen pariin. Etenkin alkuperäisellä kuvituksella varustettua peliä on mukava katsella maailman rakentuessa hiljalleen pala palalta. Pelissä jokainen pelaaja nostaa vuorollaan summittaisen laatan ja pelaa sen pöydälle muiden laattojen joukkoon. Toisinaan laatalle voi sijoittaa puisen hahmon esimerkiksi seisoskelemaan tielle tai makoilemaan pellolle. Tämä peli on mindfulnesia parhaimmillaan. Carcassonne on saanut vuosien varrella ison joukon lisäosia ja muutaman sisarpelinkin. Kokeilemisen arvoinen on Carcassonne Kivikausi, joka on samaan aikaan miellyttävällä tavalla erilainen kuin peruspeli ja kuitenkin tuttua ja turvallista Carcassonnea. (7,4)
2. Quest for El Dorado (2017)
Arvaapa varsin, montako peliä Quest for El Dodaron suunnittelija Reiner Knizia on suunnitellut. Yli 800 – ja luku kasvaa koko ajan. Kaikki tohtori Reinerin pelit eivät toki ole kovin timanttisia, mutta tämäpä on. Pelissä liikutellaan puisia hahmoja palasista rakennetulla peliradalla. Liikkuminen tapahtuu kädestä pelattavien korttien avulla, ja uusia kortteja voi hankkia itselleen paikallisesta supermarketista. Pelissä on mukavasti vuorovaikutusta pelaajien kesken, sillä muiden menon voi tukkia jäämällä pohdiskelemaan asioita vaikkapa solan eteen. Siitä ei sitten ohi mennä, ellei luolasta löydy ohituksen oikeuttavaa erikoisnappulaa. Palasista koottava pelilauta vie melko paljon pöytätilaa, joten pelaamme tätä yleensä ystävillämme, jotka omistavat valtavan, kuninkaallisista hoveista tutun ruokapöydän. (7,7)
1. 7 Wonders (2010)
Tämä peli teki minusta lautapelaajan. Muistan yhä elävästi, kuinka pelasimme muutaman kaverin kanssa tätä Helsingin Kalliossa sangen kesäisen lämpimässä yksiössä kenties vuonna 2011. Ihastuin peliin välittömästi enkä ole siihen kyllästynyt vieläkään. Pelissä käsikortit kiertävät pelaajalta toiselle ja kukin pelaa vuorollaan yhden kortin pöytään. On kyse jälleen kerran siis korttien värväämisestä. Pitäisikö rakentaa tiedekortteja vaiko sittenkin punaisia sotakortteja? Ei, nyt tarvitaan ruskeita resursseja! Ei vaan helkkari, taidankin pelata pöytään keltaisen rahakortin. Tästä pähkimisestä syntyy 7 Wondersin hauskuus. Pelaan yhä joka päivä pädillä muutaman erän 7 Wondersin kaksinpeliversiota ja teen samalla syväkyykkyharjoituksia. Suomen Lääkäriliitto suosittelee tätä peliä syväkyykkyharjoitusten kaveriksi. (7,7)
Lisää kommentti
Kommentit